e-mail     Bestuur      Leden     APP     Actueel     Denktank     Waardborrel
Ondernemerskring-Krimpenerwaard-verbinden-versterken.jpg
Verbinden en
Versterken
Ondernemerskring-Krimpenerwaard-verbinden-versterken.jpg - copy
Verbinden en
Versterken

"Even fixen, of structureel aandacht geven, want we zijn digitaal kwetsbaarder dan gedacht."

Dat was de conclusie die op woensdagochtend 16 oktober werd getrokken tijdens de vijfde bijeenkomst van de Denktank MKB Krimpenerwaard, gehouden bij De Vries en Verburg. Ditmaal stonden drie deelgebieden van de toenemende digitalisering centraal. Onderwerpen die als directie niet zomaar op een vrijdagmiddag geregeld kunnen worden, maar die structurele aandacht vragen.

Drie deskundigen spraken met de leden van de Denktank over de nieuwe wetgeving voor Ceo’s van middelgrote ondernemingen, cybersecurity binnen het MKB en de ontwikkelingen op het gebied van AI. Want in de toekomst zullen bedrijven zonder AI net zo zeldzaam zijn als bedrijven zonder internet vandaag de dag. MKB-bedrijven die nu geen AI-strategie ontwikkelen, zullen binnen vijf jaar achteropraken ten opzichte van hun concurrenten.

Brandveiligheidsplan voor digitale aanvallen
We zijn gewend om een bedrijfsplan te hebben voor brandveiligheid: een vluchtplan, brandhaspels, opgeleide Bhv’ers en plattegronden die aangeven waarheen te gaan in geval van brand. Dit is de norm geworden. Datzelfde hebben we ook nodig voor digitale aanvallen, zoals hacks. De aanvallen worden geavanceerder. Middelgrote ondernemingen worden binnenkort verplicht om hacks te melden en moeten een plan hebben om deze op te lossen. Dit vereist de oprichting van een centraal aangestuurd team, met de wetenschap dat de mens de zwakste schakel is als het gaat om bewustwording en foutief handelen. Kortom, heb je ook een hackplan? De hamvraag voor elk bedrijf, klein of groot, is of je de basisbeveiliging op orde hebt en of je actueel inzicht hebt in je ICT-systeem en de risico's daarvan.

Cybercriminelen met een eigen helpdesk
Denk niet: "Dat overkomt mij niet." Vroeg of laat ben je aan de beurt, of iemand in de keten waarin je opereert. Wat zijn je voorzorgsmaatregelen om je digitaal te beveiligen? Vooral door gratis AI-apps, onoplettende werknemers, vakkundig opgestelde phishingmails of door AI gegenereerde video's is je digitale achterdeur kwetsbaar geworden. Cybercriminelen opereren steeds vaker als reguliere bedrijven, compleet met afdelingen zoals een helpdesk. Een voorbeeld: Een groot transportbedrijf werd gehackt, met als gevolg dat logistieke informatie de chauffeurs niet meer bereikte. Hierdoor stonden 145 vrachtwagens drie dagen stil. Etenswaren gingen verloren, supermarkten werden niet bevoorraad, bouwmaterialen kwamen te laat, medicijnen arriveerden niet op tijd, en er waren extra kosten voor overnachtingen van personeel, enzovoort.

Aanbevelingen die voorbijkwamen over Cybersecurity:

  1. Zorg dat je weet wat er speelt en blijf bij: 
    Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent, of iemand kent die je op de hoogte houdt, van de laatste ontwikkelingen. Bewustwording van de risico’s is daarnaast cruciaal bij elke medewerker van het bedrijf. Het is van belang dat dit met regelmaat op de agenda staat.
  2. Maak iemand verantwoordelijk en betrek experts indien nodig:
    Benoem een verantwoordelijke of stel een interne specialist aan. Werk samen met externe experts als dat nodig is, om de meest recente kennis en ervaring in huis te halen. Wees je bewust dat de mens de zwakste schakel is als het gaat om cyber security. Besteedt daarom structureel aandacht aan het vergroten van bewustzijn en kennis van alle medewerkers door middel van trainingen. Hiervoor zijn goede online platforms beschikbaar.
  3. Geef de bevoegde personen de ruimte om dit goed te organiseren: 
    Geef de aangewezen medewerker(s) de ruimte om hun verantwoordelijkheid te nemen. Denk daarbij aan punt 1 van de aanbevelingen. Dit versnelt de implementatie van beveiligingsmaatregelen en AI-oplossingen, en waarborgt naleving van regelgeving.

Aanbevelingen die voorbijkwamen over het gebruik van AI:

  1. Automatiseer dagelijkse kantoortaken:
    Stel bijvoorbeeld automatische e-mails op en beantwoordt ze, vat vergaderingen samen, en maak notulen met behulp van AI.
  1. Automatiseer repetitieve taken in de productie:
    AI-gestuurde robots kunnen repetitieve taken uitvoeren, zoals assemblage, verpakking en lassen, met een grotere precisie en snelheid dan mensen. Deze robots leren via machine-learning en worden efficiënter naarmate ze meer gegevens verwerken.
  1. Vraagvoorspelling en voorraadbeheer:
    AI-algoritmen analyseren historische verkoopgegevens en externe factoren (zoals seizoensinvloeden of marktschommelingen) om nauwkeurige voorspellingen te doen over de vraag naar producten.
  1. Procesoptimalisatie en efficiëntie:
    AI kan productieprocessen plannen en optimaliseren door te analyseren welke productielijnen het meest efficiënt zijn. Door gegevens van sensoren in de fabriek te verzamelen, kan AI continu processen analyseren en optimaliseren. Het is wijs om een stappenplan te maken, eventueel met externe hulp, om alvast te onderzoeken welke opties er mogelijk zijn binnen de bestaande processen.
  1. Kwaliteitscontrole en inspectie:
    AI kan in real-time productbeelden analyseren en automatisch defecten zoals krassen, scheuren of andere afwijkingen detecteren.

De deskundige over:

  • Cybersecurity, was Bas Kraan van BK IT Solutions: bkitsolutions.nl
  • AI-ontwikkeling, was Peter-Jan Verdoold van Ster.Co: sterco.nl
  • Wetgeving, geheten NIS2, was Thijmen van Hoorn, Dirkzwager: dirkzwager.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het DMK bestaat uit Ceo’s van zeven koploperbedrijven uit de Krimpenerwaard: 
Zijderlaan, Stinis Lifting Equipment, F. Wellink Lekkerkerk, DeRegt Cables, Dekker Group, De Vries en Verburg en Koninklijke Boogaerdt.

Zij buigen zich tweemaal per jaar over een economisch of sociaaleconomisch vraagstuk welke de Krimpenerwaard raakt. "Denken, Doen en Delen" is daarbij het motto. Tijdens elke bijeenkomst komen zij met conclusies of aanbevelingen die collega-ondernemers kunnen overnemen. Dit is een initiatief van de Ondernemerskring Krimpenerwaard. Voor meer informatie: 

Peter Rijken, secretaris Denktank MKB Krimpenerwaard.

Mobiel: 06-52 63 58 18, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schoonhoven

De kerncomissie Schoonhoven stelt zich tot doel de gemeenschappelijke economische belangen te behartigen van de in Schoonhoven gevestigde ondernemers.

Lees meer

 

Stolwijk, Haastrecht, Vlist

Onze kerncomissie is een belangenbehartiger voor bedrijven die werkzaam zijn in de handel, dienstverlening, nijverheid en industrie .

lees meer

Bergambacht, Ammerstol, Berkenwoude

Voorthelpen van de gemeenschappelijke economische belangen van alle bedrijven die gevestigd zijn binnen onze kernen.

Lees meer

Lekkerkerk, krimpen a/d lek

Kerncommissie Lekkerkerk, krimpen a/d lek is gericht op het verbeteren van het ondernemersklimaat ter bevordering van de werkgelegenheid en economie.

Lees meer